Babeczki pomarańczowe z mascarpone

5 (158 ocen)

Pyszne i delikatne babeczki w sam raz na wielkanocny stół. Będą też idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szkl cukru pudru
    35 dag mąki
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    20 dag margaryny
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    3 łyżki soku z pomarańczy

    lukier i zielone wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Babeczki Babeczki

Babeczki pomarańczowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać serek mascarpone i śmietanę. Margarynę roztopić, ostudzić. Ucierając ciasto na najmniejszych obrotach dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz margarynę. Na koniec wmieszać skórkę i sok z cytryny. Formy na babeczki posmarować masłem i posypać mąką. Wlewać ciasto do 2/3 wysokości. Piec ok 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Z tego ciasta można upiec dużą babkę. Należy jednak wydłużyć czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować