Babeczki pikantne

4.51 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonała przystawka na każdą imprezę. Na ciepło i zimno.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki krupczatki
    2 żółtka
    pół łyżeczki soli
    20 dag masła

    farsz:
    ½ kg pieczarek
    1 duży por
    1 papryka czerwona
    1 filet z kurczaka
    przyprawa gyros (wg uznania)
    10 dag sera żółtego
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    szczypta chili
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką. Dodać sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć
    z warzywami, przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do farszu dać starty na drobnych oczkach ser żółty. Babeczki wypełnić farszem. Podawać na zimno lub ciepło.

Porady

z podanej porcji wyjdzie 23-25 babeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować