Doskonała przystawka na każdą imprezę. Na ciepło i zimno.
1 godz. 20 min
Składniki:
ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
2 żółtka
pół łyżeczki soli
20 dag masła
farsz:
½ kg pieczarek
1 duży por
1 papryka czerwona
1 filet z kurczaka
przyprawa gyros (wg uznania)
10 dag sera żółtego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
szczypta chili
tłuszcz do smażenia
Babeczki pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką. Dodać sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić ok. 30 minut. Ciastem wylepiać wysmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 170 stopni.
2.Pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć
z warzywami, przyprawić solą, pieprzem i chili, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do farszu dać starty na drobnych oczkach ser żółty. Babeczki wypełnić farszem. Podawać na zimno lub ciepło.
Komentarze