Babeczki piernikowe - piernikówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na 12 babeczek. W rondelku zagrzać wino - użyłam Grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W mniejszej misce wymieszać składniki mokre. W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche. Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać.
2.Dodać orzechy, skórkę pomarańczową, odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać. Foremki wysmarować lub spryskać olejem w sprayu. Piec 17- 20 minut.
3.Gęsty lukier pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużką, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia :)
Komentarze