Babeczki "Pieguski'

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne babeczki z makiem i cytrynowa nutą, bardzo smakują dzieciom. Proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 24 babeczki:

    - 250 g margaryny

    - 6 jajek

    - 4-5 łyżek mleka

    - 2 szklanki mąki

    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

    - 1/2 szklanki suchego maku

    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - olejek cytrynowy

    Dodatkowo:

    - forma lub formy do pieczenia babeczek

    - 24 papilotki

    - cukier puder do posypania

Babeczki "pieguski' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki "Pieguski" 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec ucierania dodać olejek i mak. W formie do pieczenia babeczek umieścić papilotki i nakładać bo czubatej łyżce stołowej ciasta.
  • Babeczki "Pieguski" 2. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez 25 minut. Najlepiej babeczki sprawdzić patyczkiem, jeśli są ładnie zrumienione a patyczek suchy, wtedy są gotowe.
    Upieczone babeczki wystudzić, następnie można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo udekorować kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy