Babeczki, orzeszki, biedronki

0 (0 ocen)

Ciasto świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wyklejanych foremek - babeczek lub orzeszków

Składniki:

  • 18 dkg mąki
    12 dkg cukru pudru
    12 dkg masła lub margaryny( lub pół na pół)
    1 jajko

Babeczki, orzeszki, biedronki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Nie powinno być zbyt gęste. Odstawić do lodówki na 1 godz. po czym cienko wylepiać foremki ciastem. Piec do zrumienienia w ok 180C

Porady

Warto wyciągać ciasto po kawałku, ponieważ zbyt ciepłe klei się do rąk i źle lepi w foremkach. Palce najlepiej "moczyć" w mące wtedy najlepiej się z ciastem pracuje. Foremek nie smarujemy tłuszczem ani nie myjemy przed wylepianiem kolejnych babeczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy