Baaardzo orzechowe, leciutko chrupiące na zewnątrz i miękkie, wilgotne wewnątrz. Świetnie smakują również bez żadnych dodatków. Stanowią doskonała, zdrową i wartościową przekąskę.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SUCHE::
- orzechy włoskie: 165 gramów
- cukier brązowy: 75 gramów
- mąka migdałowa (lub zmielone migdały bez skórki): 50 gramów
- sól morska: 0.25 łyżeczki
MOKRE::
- masło (w temperaturze pokojowej): 60 gramów
- jajka (organiczne): 4 sztuki
KREM CZEKOLADOWY::
- masło (w temperaturze pokojowej): 100 gramów
- cukier brązowy (zmielony): 70 gramów
- kakao: 2 łyżki
- esencja waniliowa: 1 łyżeczka
- rum (opcjonalnie): 1 łyżeczka
Babeczki orzechowo - migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę z białek.
2.Żółtka połączyć z resztą składników, można za pomocą miksera. Do dobrze wmieszanej masy orzechowej dodać ubite białka i wymieszać.
3.Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Każdą z nich wypełnić ciastem do wysokości foremki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 25 minuty. Po wyjęciu studzić na siatce piekarniczej. Kiedy całkowicie wystygną, można nakładać krem czekoladowy lub inny ulubiony.
4.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 25 minuty.
W tym czasie zrobić krem, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki za pomocą miksera, aż do momentu uzyskania kremu.
5.Po wyjęciu studzić na siatce piekarniczej. Kiedy całkowicie wystygną, można nakładać krem czekoladowy lub inny ulubiony.
Komentarze