babeczki orzechowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 30 małych babeczek:
    na ciasto:
    100 g mąki pszennej
    2 łyżki startych orzechów włoskich
    60 g masła
    duża łyżka cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    na krem:
    1 szklanka startych orzechów włoskich
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    100 g masła
    2 łyżki wódki
    dodatkowo:
    100 g mlecznej czekolady
    30 połówek orzechów
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki orzechowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić.
  • babeczki 2. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować