0,5 kg. pieczarek
6 jajek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 średnia cebula
20 dkg.żółtego sera
2 łyżki oleju
sól,pieprz do smaku,sok z cytryny do skropienia pieczarek,olej do posmarowania blaszki.
Babeczki niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko lekko podgrzać z szczyptą soli,wylać do miski.W kruszyć drożdże i wymieszać,chwilę pozostawić do wyrośnięcia.Powoli wsypywać mąkę,wymieszać.Część mąki wysypać na stolnicę,wyłożyć ciasto i dokładnie zagnieść .Kawałkami rozwałkowywać cienko ciasto.
2.
Blaszkę do pieczenia babeczek dokładnie posmarować olejem,wyłożyć kawałkami rozwałkowanego ciasta,przygniatając boki widelcem,dno po nakłuwać.
3.
Wcześniej przygotować pieczarki.Grzyby umyć,pokroić w cienkie ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny.Cebulę pokroić w kostkę,natkę pietruszki posiekać nożem,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach..
4.
Na patelni rozgrzać olej,wsypać pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody.Wsypać cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia,przyprawić do smaku solą,pieprzem,pozostawić do przestudzenia.
5.
Do przestudzonych grzybów wbić jajka,wsypać natkę pietruszki i 2 łyżki startego sera,wymieszać,ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami
6.
.Na ciasto wyłożone w foremce wsypać po łyżeczce startego sera,wlać farsz grzybowo jajeczny i posypać niewielką ilością sera.
7. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230C i piec 15 min.
8.
Jeszcze gorące wyjąć z foremek.Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub dodatkiem.
9.Ciasto i farsz,który mi pozostaje wykładam na formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm.i mam wówczas jajeczną pizzę.
Porady
Pieczarki proponuję przygotować dzień wcześniej wówczas będziemy mieli ekspresowe danie.
Komentarze