Babeczki mocno jagodowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapraszam na pachnące lasem, mięciutkie i pyszne babeczki...

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    80 g cukru
    1 jajko
    150 ml maślanki
    130 ml oleju
    szklanka jagód

    Krem:
    200g serka mascarpone
    200ml śmietanki kremówki
    1 ½ szklanki jagód
    ¾ szklanki cukru
    1 ½ łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Krem

Babeczki mocno jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody wraz z cukrem gotujemy w rondelku do momentu aż cukier rozpuści się. Przecedzamy przez sitko, dokładnie przecierając po sitku łyżką. Przecedzoną frużelinę ponownie podgrzewamy
    i dosypujemy żelatynę, energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Masę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce do momentu, aż wystygnie.

    W jednym naczyniu łączymy składniki suche, mąkę, sodę, proszek do pieczenia. W drugim mokre, roztrzepane jajko, olej, maślankę. Łączymy zawartość obu naczyń, dosypujemy jagody następnie mieszamy szybko łyżką. Ciasto umieszczamy w formie do muffin (wyłożonej papilotkami). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując. Dolewamy po łyżce zimnej frużeliny jagodowej, miksujemy. Krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy nim wystudzone babeczki.
    Babeczki chłodzimy w lodówce.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować