Babeczki migdałowe

0 (0 ocen)

Idealne do wielkanocnego koszyka oraz na świąteczny stół.

Składniki:

  • 7 łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki mleka
    garść rodzynek (wcześniej namoczonych)
    2 garści płatków migdałowych rozdrobnionych w rękach
    2 krople aromatu migdałowego do ciast

Babeczki migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu łączymy składniki suche, w drugim mieszamy dokładnie składniki mokre. Łączymy produkty suche z mokrymi.
  • 2. Ciastem uzupełniamy foremki babeczek do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C ok. 2-25 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy polewając lukrem, posypując cukrem pudrem lub posypką albo polewając czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy