Babeczki makowo-pomarańczowe

5 (196 ocen)

  • 60 min

Pyszne babeczki pomarańczą i makiem pachnące...polecam bo są wyśmienite!

  • 60 min

Składniki:

  • Na 16 sztuk babeczek;
    350 g mąki pszennej
    180 g płynnego miodu prawdziwego
    180 g margaryny lub masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża pomarańcza
    4 jajka
    3 łyżki mleka
    2 łyżki suchego maku

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki soku z pomarańczy

    Do dekoracji:
    domowa skórka pomarańczowa kandyzowana
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki makowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy masę 1. Pomarańczę obrać ze skórki ,połowę pomarańczy pokroić w dosyć grubą kostkę ,z reszty pomarańczy wycisnąć dobrze sok. Margarynę utrzeć z płynnym miodem ,wbijać po jednym jajku cały czas ucierając ciasto,dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,połączyć z mlekiem dosypać mak dodać pokrojoną pomarańczę oraz sok z reszty pomarańczy, wymieszać delikatnie wszystko razem mikserem.
  • ciasto w foremkach 2. Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać łyżką ciasto ,wstawić do rozgrzanego do 180* piekarnika i piec babeczki 20 min aż nabiorą złotego koloru.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Lukier pomarańczowy; Cukier puder utrzeć z wyciśniętym świeżo sokiem z pomarańczy,lukrem posmarować jeszcze ciepłe babeczki obsypać grubo skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować