Babeczki "Leśny Mech"

4.47 (154 ocen)

Ciasto pod tą nazwą znają chyba wszyscy. Ja proponuję pyszne, wilgotne babeczki z niespodzianką w środku :)

Składniki:


  • Ciasto:
    225g mrożonego szpinaku
    125g cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    150 ml śmietanki kremówki 30 %
    250g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki startej mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd.
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Babeczki "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Śmietankę miksujemy z serkiem, nie za długo, żeby masa się nie zważyła. Dodajemy cukier i czekoladę, mieszamy.
    Z zimnych babeczek ucinamy wierzch, kruszymy. Spód babeczki delikatnie wydrążamy, mniej więcej 1/4 górnej części babeczki. Do środka nakładamy krem, z tzw. "górką" i obsypujemy pokruszonym zielonym ciastem. Wierzch dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować