Babeczki keksowe

0 (0 ocen)

Małe babeczki w świątecznym klimacie będą prawdziwą ozdobą stołu.

Składniki:

  • Babeczki:
    100 ml wody
    1/2 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    125g margaryny
    1 i 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka L (osobno żółtka i białka)
    50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100g kandyzowanej mieszanki owocowej
    100g wiśni kandyzowanych

    Lukier:
    100g cukru pudru
    gorąca woda
    50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Babeczki keksowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
  • 2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
  • 3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
  • 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
  • 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować