Babeczki jak z cukierni

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowałam je specjalnie na spotkanie ze znajomymi. Zadowolą i dzieci, i dorosłych.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    płaska łyżeczka sody
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/2 szkl. oleju
    1 szkl. mąki
    2 jabłka

    Krem:
    3 białka
    1 i 3/4 szkl. cukru
    łyżeczka olejku, np. waniliowego

    Do dekoracji:
    żelki lub drobne cukierki czekoladowe
    polewa czekoladowa
    cukrowe posypki
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Krem

Babeczki jak z cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszając, dodajemy żółtka, sodę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie na przemian mąkę i olej.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek wyłożonych
    papilotkami. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
  • 3. Krem: białka ubijamy ok. minuty z cukrem, olejkiem i 1/4 szklanki wody. Następnie ubijamy 12 minut w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • 4. Na babeczki za pomocą rękawa wyciskamy po porcji kremu. Dekorujemy posypką, polewą i żelkami.

Porady

● Jeśli do 1/2 ciasta dodamy kakao, upieczemy dwa rodzaje babeczek: jasne i ciemne. ● Krem można wzbogacić drobno pokrojonymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować