Babeczki drożdżowe z kajmakiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukru, sól przesypać do miski, dodać rozkłócone jajka(część odlać do posmarowania babeczek). Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do składników sypkich, dodać maślankę. Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Masło stopić, dodać do ciasta, ponownie wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, wycinać foremką koła. Na środek ułożyć łyżeczką masę kajmakową, skleić babeczki, ułożyć w natłuszczonych foremkach sklejeniem do dołu. Babeczki posmarować jajkiem. Babeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, posypać wyrośnięte babeczki. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Porady
1.zamiast kruszonki babeczki można posypać cukrem trzcinowym.
Komentarze