Babeczki drożdżowe z kajmakiem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mini babeczki, puszyste i wilgotne, idealne do kawy, do szkoły, do pracy. Szybko znikają z półmiska. Zachwycają się nimi dzieci i dorośli.

  • 50 min

Składniki:

  • Babeczki drożdżowe z kajmakiem i kruszonką
    Składniki:
    Foremki o średnicy – góra 5 cm
    Ciasto:
    40 dag mąki
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    Sól do smaku
    3 jajka
    ½ szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki maślanki
    2 łyżki masła
    Nadzienie:
    1 puszka masy kajmakowej
    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 kopiata łyżka masła
    1 łyżka czubata drobno zmielonych wiórków kokosowych
    Tłuszcz do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki drożdżowe z kajmakiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukru, sól przesypać do miski, dodać rozkłócone jajka(część odlać do posmarowania babeczek). Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do składników sypkich, dodać maślankę. Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Masło stopić, dodać do ciasta, ponownie wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, wycinać foremką koła. Na środek ułożyć łyżeczką masę kajmakową, skleić babeczki, ułożyć w natłuszczonych foremkach sklejeniem do dołu. Babeczki posmarować jajkiem. Babeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podrosły.
    Składniki kruszonki połączyć ze sobą, posypać wyrośnięte babeczki. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.

Porady

1.zamiast kruszonki babeczki można posypać cukrem trzcinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować