Babeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Idealne do koszyczka.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    100g cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    20g świeżych drożdży
    2 jaja
    80g masła
    szczypta soli
    Do posmarowania wierzchu:
    1 jajko+1 łyżeczka mleka
    lukier lub cukier puder

Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże, 100g mąki i łyżkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
    Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, sól
    oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Całość wyrobić spiralkami
    miksera lub ręcznie. Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
  • 2. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości. Foremkę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. Przed pieczeniem każdą babeczkę posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
  • 3. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu bułeczki polukrować
    lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy