Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać drożdże, 100g mąki i łyżkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, cukru, jajka, sól
oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Całość wyrobić spiralkami
miksera lub ręcznie. Przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
2.Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Do każdej włożyć ciasto do 3/4 wysokości. Foremkę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. Przed pieczeniem każdą babeczkę posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
3.Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu bułeczki polukrować
lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze