babeczki czekoladowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Łakocie idealne dla łasuchów! Nie ma nic lepszego niż połączenie aksamitnego czekoladowego smaku z cytrusowym orzeźwieniem!

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki
    150 g cukru białego
    2 jaja
    140 ml jogurtu
    75 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z dwóch cytryn
    łyżka soku z cytryny
    tabliczka białej czekolady (opcjonalnie)
    2 łyżki kakao


    na krem:
    250 g serka mascarpone
    150 g budyniu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki czekoladowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. suche składniki tzn. proszek do pieczenia, mąkę, cukier i kakao przesiać do jednej miski.
  • 2. W osobnej misce zmiksować składniki mokre tzn. jaja, mleko, sok z cytryny i olej.
  • 3. Przesypać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny i posiekaną na kawałeczki czekoladę. Energicznie wymieszać z ciastem.
  • 4. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Wyjąć babeczki z piekarnika i przestudzić.
  • 5. Rozmieszać serek mascarpone i dodawać po łyżce budyniu cytrynowego. Przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym i dekorować wierzch wystudzonych babeczek.

Porady

przed starciem skórki z cytryn, należy przedtem cytryny sparzyć wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować