Łakocie idealne dla łasuchów! Nie ma nic lepszego niż połączenie aksamitnego czekoladowego smaku z cytrusowym orzeźwieniem!
50 min
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
150 g cukru białego
2 jaja
140 ml jogurtu
75 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
łyżka soku z cytryny
tabliczka białej czekolady (opcjonalnie)
2 łyżki kakao
na krem:
250 g serka mascarpone
150 g budyniu cytrynowego
Babeczki czekoladowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.suche składniki tzn. proszek do pieczenia, mąkę, cukier i kakao przesiać do jednej miski.
2.W osobnej misce zmiksować składniki mokre tzn. jaja, mleko, sok z cytryny i olej.
3.Przesypać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny i posiekaną na kawałeczki czekoladę. Energicznie wymieszać z ciastem.
4.Napełniać papilotki do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Wyjąć babeczki z piekarnika i przestudzić.
5.Rozmieszać serek mascarpone i dodawać po łyżce budyniu cytrynowego. Przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym i dekorować wierzch wystudzonych babeczek.
Porady
przed starciem skórki z cytryn, należy przedtem cytryny sparzyć wrzątkiem.
Komentarze