200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
180 g cukru
5 łyżek wody
140 g masła
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 odsączonych wiśni ze słoika lub świeżych, wydrylowanych do każdej babeczki
Babeczki czekoladowe z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.120 g cukru wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu do powstania dość gęstego syropu. Dodajemy masło, rozpuszczamy w syropie, dalej podgrzewamy. Na końcu dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.
2.Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę do masy jajecznej. Następnie dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wypełniamy papilotkami. Rozlewamy ciasto. Do każdej babeczki wkładamy wiśnie. Babeczki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.
Komentarze