Babeczki cytrynowe, mini babka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Babeczki delikatnie kwaskowe, orzeźwiające

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    250 g miękkiego masła
    skórka otarta z 2 cytryn
    200 g drobnego cukru pudru
    3 jajka
    2 łyżki soku z cytryny
    375 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Babeczki Babeczki

Babeczki cytrynowe, mini babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
    masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
    wbijamy po jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się nam
  • 2. dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
  • 3. masę przekładamy do foremek (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
  • 4. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni), sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
  • Babeczki cytrynowe, mini babka 5. po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek
    posypujemy cukrem pudrem przez małe sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować