Składniki:
250 g miękkiego masła
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru pudru
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego
Babeczki cytrynowe, mini babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
wbijamy po jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się nam
2.dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
3.masę przekładamy do foremek (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
4.pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni), sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
5.po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek
posypujemy cukrem pudrem przez małe sitko.
Komentarze