Babeczki cytrynowe bez mąki pszennej

0 (0 ocen)

Ciasto nie zawiera ani mąki pszennej, ani tłuszczu. Masło zastąpione jest kremowym serkiem, a mąka mielonymi migdałami. W kremie trochę zaszalałam i użyłam masła i sporo cukru, ale co tam :P Babeczki są inspirowane Jogurtowo-cytrynowym ciastem z bloga Gluten-Free Goddess.

Składniki:

  • Babeczki

    100g zmielonych migdałów
    80g mąki ryżowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    225g jasnego brązowego cukru
    5 średnich jajek
    115g kremowego serka
    125g jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
    skórka otarta z 1 cytryny*, **
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Krem cytrynowy

    90g -100g masła
    125g kremowego serka
    250-300g cukru pudru***
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki cytrynowe bez mąki pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • 2. Wymieszać razem migdały, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Odstawić.
  • 3. W misie miksera ubić jajka aż będą puszyste i spienione.
  • 4. Do jajek dodać kremowy serek i jogurt. Dobrze zmiksować.
  • 5. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • 6. Dodawać stopniowo migdały i miksować na średnich obrotach przez około 2 minuty.
  • 7. Masą napełnić papilotki prawie do pełna (mniej więcej do wysokości 5mm od góry).
  • 8. Piec przez ok. 20-25 minut, ale należy sprawdzać patyczkiem, czy babeczki się upiekły.
  • 9. Natychmiast po upieczeniu wyciągnąć babeczki z blaszki i ułożyć na kratce do studzenia.
  • 10. Przygotować krem:
    Masło i cukier utrzeć do momentu połączenia się składników.
  • 11. Dodać od razu cały serek i zmiksować aż uzyskamy gładką i puszystą masę.
  • 12. Dodać skórkę i sok z cytryny. Zmiksować.
  • 13. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dekorować babeczki. Do dekoracji można użyć ćwiartek plasterków z cytryny.

Porady

* Przed starciem skórki, cytrynę należy dokładnie umyć i sparzyć. **Jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki, można dodać więcej skórki. *** Kiedy kupujemy cukier puder, należy wybierać ten jak najbardziej miałki. Zaobserwowałam, że te pakowane w foliowe zgrzewane torebki dużo bardziej nadają się do kremów. Są miałkie, a tym samym dużo lepiej rozpuszczalne w kremach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować