Pulchne, mięciutkie z posmakiem cytrynowo-kokosowym. I co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu. Babeczki można polukrować czy polać czekoladą, ja już nie zdążyłam, bo szybko się rozeszły.
40 min
Składniki:
Mokre:
2 jajka
150 g cukru
150 ml mleczka kokosowego
100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
Suche:
250 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż powstanie piana. Cienkim strumieniem i cały czas ubijając wlewaj masło i mleko kokosowe. Na koniec wlej sok z cytyny i dodaj skórkę.
2.W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj do mokrych, zmiksuj krótko do połączenia składników.
3.Blaszkę na 12 muffin wyłóż papilotkami. Wylej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut (albo do suchego patyczka).
Komentarze