Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pulchne, mięciutkie z posmakiem cytrynowo-kokosowym. I co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu. Babeczki można polukrować czy polać czekoladą, ja już nie zdążyłam, bo szybko się rozeszły.

  • 40 min

Składniki:

  • Mokre:
    2 jajka
    150 g cukru
    150 ml mleczka kokosowego
    100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    skórka z 2 cytryn
    sok z 1 cytryny

    Suche:
    250 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż powstanie piana. Cienkim strumieniem i cały czas ubijając wlewaj masło i mleko kokosowe. Na koniec wlej sok z cytyny i dodaj skórkę.
  • 2. W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj do mokrych, zmiksuj krótko do połączenia składników.
  • 3. Blaszkę na 12 muffin wyłóż papilotkami. Wylej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut (albo do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować