Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie)

0 (0 ocen)

Dziecku zachciało się babek, tak więc i są.Kakaowe babeczki o korzennym smaku.W zdrowszej nie-pszennej wersji. Cukier też można zastapić jego zdrowszym zamiennikiem.

Składniki:

  • 200g mąki owsianej
    100g mąki żytniej pełnoziarnistej
    szklanka kefiru
    2 jajka
    łyżka cukru waniliowego lub olejek waniliowy
    100g ksylitolu lub cukru
    6 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    dodatkowo: cukier puder (może być też zmielony ksylitol) + mieszanka do posypywania ciast w smakach korzennych (ja użyłam mieszanki Kamis w młynku)

Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, kefir, cukier waniliowy, ksylitol i olej utrzeć. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i kakao. Gdy ciasto będzie gotowe, napełnić foremki do babek.
    Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
    Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i posypką korzenną do ciast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy