Dziecku zachciało się babek, tak więc i są.Kakaowe babeczki o korzennym smaku.W zdrowszej nie-pszennej wersji. Cukier też można zastapić jego zdrowszym zamiennikiem.
Składniki:
200g mąki owsianej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
szklanka kefiru
2 jajka
łyżka cukru waniliowego lub olejek waniliowy
100g ksylitolu lub cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
dodatkowo: cukier puder (może być też zmielony ksylitol) + mieszanka do posypywania ciast w smakach korzennych (ja użyłam mieszanki Kamis w młynku)
Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, kefir, cukier waniliowy, ksylitol i olej utrzeć. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i kakao. Gdy ciasto będzie gotowe, napełnić foremki do babek.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i posypką korzenną do ciast.
Komentarze