Takie słodkie babeczki odpowiednio zapakowane świetnie nadają się na prezent, te przedstawione na zdjęciu właśnie nim były. Wystarczy zapakować talerz ze słodkościami w celofan.
Składniki:
Ciasto kruche (porcja na około 40 babeczek):
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
Masa:
1 kostka margaryny
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
truskawki (świeże lub mrożone)
czekolada mleczna lub gorzka
posypka cukrowa
foremki do babeczek
Babeczki chmureczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Chłodzimy ok. 20 minut. W tym czasie smarujemy foremki, by ciasto po upieczeniu szło łatwo ściągnąć. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przenosimy na wałku i nakładamy na ustawione obok siebie foremki. Przyciskamy wałek i odcinamy nadmiar ciasta. Dociskamy ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
2.Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
3.Ostudzone babeczki wyjąć z foremek.
4.Po jednej truskawce układamy w babeczce. Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i tężejącą wylewamy do babeczek. Wkładamy do lodówki na 30 min.
5.Masa: Z mleka, cukrów i mąk ugotować budyń. Ostudzony dodawać do utartej margaryny. Gotową masą wypełniamy babeczki, posypujemy startą czekoladą i posypką
Komentarze