Babeczki biszkoptowe z truskawkami

4.5 (144 ocen)

Idealne babeczki do porannej kawki

Składniki:

  • Na babeczki:
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 truskawek
    Na polewę:
    60 g białej czekolady
    3 łyżki śmietany kremówki
    1/2 łyżeczki masła
    Do dekoracji:
    6 truskawek

    6 szt. foremek do babeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Babeczki biszkoptowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto do babeczek 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka delikatnie wymieszać. Jedną łyżeczkę mąki odłożyć. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przygotowywanie babeczek 2. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Truskawki obtoczyć w odłożonej mące. Do foremek wlać odrobinę ciasta. Do każdej foremki włożyć po jednej truskawce.
  • babeczki przygotowane do pieczenia 3. Resztę ciasta rozlać do foremek tak aby przykryły truskawki. Babeczki piec ok 20 min w temp.180*C
  • przygotowanie polewy 4. Polewa: do garnuszka wlać śmietanę, masło, połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej stale mieszając aby składniki dobrze się połączyły.
  • Gotowe babeczki 5. Upieczone babeczki, wystudzić, polać polewą i przyozdobić truskawką.
  • Smacznego! 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kasza Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować