Babeczki biszkoptowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka delikatnie wymieszać. Jedną łyżeczkę mąki odłożyć. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Truskawki obtoczyć w odłożonej mące. Do foremek wlać odrobinę ciasta. Do każdej foremki włożyć po jednej truskawce.
3.Resztę ciasta rozlać do foremek tak aby przykryły truskawki. Babeczki piec ok 20 min w temp.180*C
4.Polewa: do garnuszka wlać śmietanę, masło, połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej stale mieszając aby składniki dobrze się połączyły.
5.Upieczone babeczki, wystudzić, polać polewą i przyozdobić truskawką.
Komentarze