BABECZKI BAZYLIOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

mają piękny kolor i smakują wybornie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 120 ml mleka
    100 g masła
    70 g białej czekolady ( OKOŁO 2 TABLICZKI)
    120 g mąki pszennej
    90 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    mała szczypta soli
    doniczka bazylii
    1 jajko
    Polewa jogurtowa:
    60 g białej czekolady
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    do dekoracji: posiekane pistacje lub płatki migdałowe, listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 8/12 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda.
    Do rondelka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
    Do czystej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sól, wymieszać.
    Do kielicha blendera włożyć liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i krótko (2 sekundy) zmiksować.
    Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.
    Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
    Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać babeczki, posypać pistacjami lub migdałami i udekorować listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować