Babeczki bananowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne babeczki bananowo-orzechowe, które można dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Miękkie, puszyste i lekko wilgotne. W sam raz do kawy czy herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • na ok 12 babeczek:

    1 czubata szklanka mąki tortowej
    3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki drobnego cukru
    1 jajko
    1 bardzo dojrzały banan
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju

Babeczki bananowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać.
  • 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać.
  • 3. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
  • 4. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.
  • 5. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 22-25 min aż babeczki się zarumienią.

Porady

Do ciasta można dodać pokrojone i oprószone wcześniej mąką ulubione bakalie.

Komentarze

Podobne przepisy