Babeczki z kremem bananowym

4.5 (146 ocen)

Pyszne czekoladowe kruche babeczki z delikatnym kremem bananowym, są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu.

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:

    500 gram mąki pszennej

    1/2 kostki margaryny

    3 łyżki kakao

    2 żółtka

    3,4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3/4 szklanki śmietany 18 %

    cukier waniliowy

    Krem bananowy:

    1 kilogram bananów

    1 masło

    0,5 szklanki cukru

    1 galaretka cytrynowa

    3 żółtka

    sok z cytryny

    kolorowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, cieniutko wałkujemy, wylepimy nim foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,pozostawiamy do ostudzenia.Masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę.Banany miksujemy za pomocą blendera ,skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do masy.Miksując dodajemy tężejącą galaretkę.
  • 3. Gotową masą napełniamy babeczki z pomocą worka cukierniczego,dekorujemy perełkami.

Porady

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować