Babeczki 100 lecia z nadzieniem toffi

4.5 (150 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Magiczny smak - toffi wylewające się z wnętrza babeczki.Zapowiedź uczty 100 lecia,bo nie ma lepszych babeczek,niż te;-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - oliwa z oliwek: 130 mililitrów
    - jajka (bardzo świeże(po czym to poznamy?-gęste białko jaja kurzego)): 3 sztuki
    - mąka pszenna (np. tortowa ): 250 gramów
    - cukier brązowy, drobny: 110 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko 3,2 %: 300 mililitrów
    - budyń o smaku toffi (z cukrem): 1 sztuka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier puder do posypania: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Jajko

Babeczki 100 lecia z nadzieniem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki 100 lecia 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Papilotkami wyściel 12 foremek do mufinek.Ugotuj budyń w 300 mililitrach mleka(powinien być bardzo gęsty),odstaw na bok.
  • mąka i mleko+ jajka 2. Wlej olej do wysokiego naczynia, dodaj jajka i ubij. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a także olej z jajkami i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj(nie powinno to trwać długo).
  • Babeczki 100 lecia 3. Nałóż niewielkie porcje ciasta(maksymalnie 1/3 wysokości papilotek)do przygotowanych wcześniej foremek.Na środku każdej foremki wyłóż po pół łyżeczki gestego budyniu i zalej ponownie ciastem do 3/4 wysokości papilotki. Piecz 25 minut.Oprósz cukrem pudrem (przez małe sitko).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować