Babeczka na miękkim twarożku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka puszysta baba na Wielkanoc czy zupełnie bez okazji,jest lekko wilgotna słodka i cytrynowym aromatem pachnąca.Polecam bo uda się każdemu.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych jaj
    150 g cukru drobnego
    250 g dobrej margaryny
    32 g cukru waniliowego
    sok z 1/2 cytryny
    250 g mąki tortowej
    200 g miękkiego twarożku typu "mój ulubiony" lub inny taki do smarowania pieczywa
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao ciemnego

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babeczka na miękkim twarożku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę o temp pokojowej utrzeć z cukrem i i żółtkami jaj na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po łyżce twarożku,zmiksować i wsypywać stopniowo mąkę tortową,aż do połączenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę ,dodać do ciasta i delikatnie na najniższych obrotach miksera lub łyżką wymieszać.
  • 2. Formę metalową do baby wysmarować masłem oprószyć bułka i wylać 3/4 jasnego ciasta.Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać wylać na wierzch babki.Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować