Babeczka jogurtowo - galaretkowa .... smak dzieciństwa:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretką rozpuścić w 400ml wrzątku.
Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki do stężenia.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Odstawić do wystygnięcia.
3.Jogurt zmiksować mikserem, dodając cukier i cukier waniliowy.
Na koniec wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać łyżką.
4.Galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do przygotowanej masy
jogurtowej i delikatnie przemieszać
5.Dno formy z kominem (najlepiej silikonowej) wyłożyć beziki,
wylać powoli masę jogurtowo - galaretkową. Na sam wierzch ułożyć biszkopty.
6.Włożyć do lodówki na kilka godzin, celem całkowitego stężenia.
7.Aby wyjąć przygotowaną babeczkę należy zanurzyć
formę silikonową na kilka sekund w gorącej wodzie,
nałożyć paterę i odwrócić, następnie delikatnie zdejmować formę i gotowe!!!
Wierzch polać gotową polewą czekoladową.
Komentarze