Babeczka jogurtowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest tak delikatne , że od zawsze nazywam je babeczką, wprost rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki
    300 g gęstego jogurtu naturalnego ( około. 360 g )
    3 duże jaja ( 4 średnie)
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z wanilią ( ewentualnie waniliowego lub olejku )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki drobnych rodzynek
    5 ml olejku rumowego
    80 g stopionej margaryny, masła lub 100 ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Babeczki Babeczki

Babeczka jogurtowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rodzynki zalać wrzątkiem, wymieszać z olejkiem rumowym. Odstawić do przestudzenia.
    Jeśli nie używasz formy silikonowej natłuść ją i obsyp mąką lub bułką tartą.
    Żółtka utrzyj z cukrami na puszystą masę.
    Miksując dodawać stopniowo stopioną margarynę ( jak ja ), a gdy się połączy, jogurt.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy.
    Miksować aż składniki się połączą.
    Wmieszać osączone i obsypane mąką rodzynki.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, wmieszać z ciastem.
    Ciasto przelać do formy z kominkiem i piec około 1 godziny – po 50 minutach sprawdzając patyczkiem
  • babeczka 3. Zostawić na chwilę ( 10 minut ) , po czym studzić na kratce.
    Gotową babkę można polukrować, oblać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.

Porady

Zadbaj o to aby składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli mamy ochotę do 1/5 ciasta możemy dodać łyżkę kakao i zrobić wzorek marmurkowy ( jak na zdjęciu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować