Babciny chłodnik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten chłodnik to nasza tradycja rodzinna od wielu, wielu lat. Jest dobry na upalne dni.

Składniki:

  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
    20 dag chudej szynki lub kiełbasy szynkowej
    ogórek
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej cebulki
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    łyżeczka ostrej musztardy
    koperek
    pieprz
    sól

Babciny chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę starannie mieszamy z jogurtem, po czym przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Dodajemy umyty i pokrojony w kostkę ogórek (możemy go obrać ze skórki), pokrojoną w paski wędlinę i drobno posiekaną cebulę. Mieszamy, chłodzimy.
  • 3. Czosnek siekamy, wykładamy na talerze. Zimny chłodnik rozlewamy do talerzy i posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z dobrze upieczonymi tostami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy