Jedna moja Babcia była specjalistką od tortów, druga jest mistrzynią ciast drożdżowych. Oto jej receptura na pyszne racuchy drożdżowe, idealne na karnawał :)
Babcine racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze