Babcine racuchy drożdżowe

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Jedna moja Babcia była specjalistką od tortów, druga jest mistrzynią ciast drożdżowych. Oto jej receptura na pyszne racuchy drożdżowe, idealne na karnawał :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • rozczyn:
    3 dkg drożdży
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1/4 szklanki mleka

    ciasto:
    40 dkg mąki
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1/5 kostki margaryny
    1 łyżka octu winnego
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Babcine racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Upieczone racuchy 2. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Babcine racuchy

To może cię zainteresować