Babcine knedle ze śliwkami

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 3 osób

Chyba każdy pamięta je ze swojego dzieciństwa i ten cudowny smak :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki soli
    2 jajka

    500-700 g śliwek (zależy od wielkości, najlepsze są te małe i dojrzałe czyli węgierki)

    DO POLANIA
    100 ml śmietany 18%
    cukier waniliowy + 1 łyża cukier zwykły
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.53 (247 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Babcine knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle ze śliwkami 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Śliwki opłukać i wydrylować.
  • Knedle ze śliwkami 2. Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm).
  • Knedle ze śliwkami 3. Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładni zlecić i uformować kulę.
  • Knedle ze śliwkami 4. Ulepione kule partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Wierzch oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Knedle na słodko to szybki obiad, który zadowoli małych i dużych smakoszy. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować