WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9
Składniki:
4 średniej wielkości buraki,
nieduża marchewka i pietruszka,
mały kawałek selera,
7 średnich ziemniaków,
około 1,7 l bulionu (może być z kostki),
pęczek koperku,
1-1,5 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
5 łyżek śmietany.
Babcina zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki kroję w kostkę.
Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
Koperek siekam.
Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor. :)
Komentarze