BABCINA ZUPA BURACZKOWA

4.47 (163 ocen)

  • 45 min

Pyszna i zdrowa zupa - jak u babci. :)

  • 45 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-9

    Składniki:
    4 średniej wielkości buraki,
    nieduża marchewka i pietruszka,
    mały kawałek selera,
    7 średnich ziemniaków,
    około 1,7 l bulionu (może być z kostki),
    pęczek koperku,
    1-1,5 łyżki soku z cytryny,
    sól,
    pieprz,
    5 łyżek śmietany.
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Babcina zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Ziemniaki kroję w kostkę.
    Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
    Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
    Koperek siekam.
    Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
    Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
    Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować