Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru do wypieków
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    1 żółtko

    Nadzienie:
    1 kg jabłek antonówek (po obraniu)
    2 łyżki soku z cytryny
    10 dag cukru

    Kruszonka:
    10 dag mąki pszennej
    10 dag cukru do wypieków
    10 dag masła
    1 łyżeczka cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem.
  • Mus 2. Nadzienie:
    Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy
  • Przed pieczeniem 3. Kruszonka:
    Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę.
    Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut.

Porady

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja! Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować