Baba tęczowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kolorowa baba z owocową nutką !

  • 25 min

Składniki:

  • 5 jajek
    200 g margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki oleju
    1,5 szkanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy z cukrem
    1 kisiel wiśniowy z cukrem
    1 kisiel jabłkowy z cukrem
    1 płaska łyżka kakao
    zielony i żółty barwnik spożywczy
    5-6 kropel koncentratu barszczu czerwonego

Baba tęczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę z żółtkami i cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
  • 3. Następnie ciasto rozkładamy w równych ilościach do 4 miseczek i dodajemy kolejno: kisiel cytrynowy i szczyptę żółtego barwnika, kisiel wiśniowy i kilka kropli koncentratu barszczu, kisiel jabłkowy i szczyptę zielonego barwnika. Do ostatniej miseczki dodajemy kakao.

  • 4. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki wkładamy łyżką kleksy z każdego koloru na zmianę, aż do wyczerpania całego ciasta. W ten sposób powstanie kolorowa i pachnąca owocowo babka.
  • 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut.
  • babka 6. Po przestygnięciu dekorujemy lukrem lub według własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy