Baba marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na pianę. Cały czas miksując dolewać powoli olej.
Dodać marchew, migdały, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę.
Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (ok 23cm średnicy).
Piec od ok. 30 do 50 min (są różne piekarniki), w 170 st z termoobiegiem (bez termoobiegu 190 st. C). Sprawdzać patyczkiem. W razie nadmiernego przypiekania z wierzchu nakryć folią aluminiową lub zmniejszyć temperaturę.
Wyjąć babkę z formy i wystudzić.
Lukier:
Cukier puder, kwasek i śmietankę połączyć razem w proporcjach takich, by powstała dość gęsta masa. Udekorować babkę.
Porady
Możemy dać różne suszone owoce. Warto mieć je różnokolorowe.
Komentarze