Baba marchewkowa

0 (0 ocen)

Chyba najlepsza z Bab wielkanocnych jakie jadłam. Polecam wypróbować!

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
    4 jajka
    0,5 szkl. cukru
    0,25 szkl. oleju
    2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki drobno mielonych migdałów lub pistacji
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    rodzynki
    kandyzowane kolorowe jabłka

    lukier:
    cukier puder
    odrobina kwasku cytrynowego
    słodka śmietanka 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baba marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na pianę. Cały czas miksując dolewać powoli olej.
    Dodać marchew, migdały, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę.
    Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (ok 23cm średnicy).

    Piec od ok. 30 do 50 min (są różne piekarniki), w 170 st z termoobiegiem (bez termoobiegu 190 st. C). Sprawdzać patyczkiem. W razie nadmiernego przypiekania z wierzchu nakryć folią aluminiową lub zmniejszyć temperaturę.
    Wyjąć babkę z formy i wystudzić.

    Lukier:
    Cukier puder, kwasek i śmietankę połączyć razem w proporcjach takich, by powstała dość gęsta masa. Udekorować babkę.

Porady

Możemy dać różne suszone owoce. Warto mieć je różnokolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować