baba drożdzowa babci Róży

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasta drożdżowe mają w sobie pewną magiczną moc łagodzenia konfliktów, podczas ich wyrabiania, nie można się kłócić, bo inaczej ciasto nie wyrośnie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier biały lub brązowy: 0.5 szklanki
    - mleko*: 0.75 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - żółtko surowe: 6 sztuk
    - masło roztopione - ciasto: 80 gramów
    - skórka z cytryny starta: 1 łyżeczka
    - rodzynki sułtańskie: 0.5 szklanki
    - rum ciemny: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baba drożdzowa babci róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na noc.
  • 2. Drożdże mieszamy z ¼ szklanki cieplej wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn. Wsypujemy sól, cukier, dodajemy żółtka i skórki z cytrusów. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając do niego roztopione masło.
  • 4. Gdy zacznie odchodzić od reki, przykrywamy je lniana ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
  • 5. Po tym czasie dodajemy do ciasta rodzynki z alkoholem i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
  • 6. Napełniamy ciastem dużą formę na babkę, wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
  • 7. Odstawiamy ponownie na 1 godzinę, po czym pieczemy 45 minut w temperaturze 180’C.
  • 8. Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (2 łyżki soku z cytryny mieszamy z ¾ szklanki cukru pudru) i cukrowa posypką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować