Baba drożdzowa babci róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na noc.
2.Drożdże mieszamy z ¼ szklanki cieplej wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3.Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn. Wsypujemy sól, cukier, dodajemy żółtka i skórki z cytrusów. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając do niego roztopione masło.
4.Gdy zacznie odchodzić od reki, przykrywamy je lniana ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
5.Po tym czasie dodajemy do ciasta rodzynki z alkoholem i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
6.Napełniamy ciastem dużą formę na babkę, wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
7.Odstawiamy ponownie na 1 godzinę, po czym pieczemy 45 minut w temperaturze 180’C.
8.Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (2 łyżki soku z cytryny mieszamy z ¾ szklanki cukru pudru) i cukrowa posypką.
Smacznego!
Komentarze