Baba drożdżowa

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc, ale również z masłem i szklanką mleka na co dzień.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    250 ml mleka
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg masła
    40g świeżych drożdży
    5 jaj
    15 dkg rodzynek
    szczypta soli
    dowolny aromat
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto drożdżowe Desery

Baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, odrobiny cukru i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, aromat, przesianą mąkę,sól. Chwilę wyrabiamy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
  • 3. Rodzynki zalać wrzątkiem, jak zmiękną to osączyć na sitku. Obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywno.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 4. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i białko i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy(do3/4 wysokości formy), piec ok 30 min do suchego patyczka. Ja piekłam ciasto w jednej większej foremce trochę dłużej, jeśli będzie się piekła np. w dwóch mniejszych to krócej. Trzeba sprawdzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować