Baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, odrobiny cukru i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn.
2.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, aromat, przesianą mąkę,sól. Chwilę wyrabiamy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
3.Rodzynki zalać wrzątkiem, jak zmiękną to osączyć na sitku. Obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywno.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4.Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i białko i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy(do3/4 wysokości formy), piec ok 30 min do suchego patyczka. Ja piekłam ciasto w jednej większej foremce trochę dłużej, jeśli będzie się piekła np. w dwóch mniejszych to krócej. Trzeba sprawdzać.
Komentarze