Baba drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    1/2 torebki cukru waniliowego
    20 dag margaryny
    3 jajka
    5 dag drożdży
    1/3 szklanki mleka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka rodzynek
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką mąki i połową letniego mleka.
    Przykryć , odstawić.Gdy rozczyn zacznie rosnąć,zamieszać aby opadł.Powtarzać aż rozczyn przestanie rosnąć.Uwaga, to trwa ok 3 godzin!
  • 2. Margarynę i cukier rozpuścić w reszcie mleka,przestudzić,wlać do rozczynu.Dodać jajka,mąkę,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i sól. Wymieszać, dodać bakalie.
  • 3. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 40 min w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy