Auszpik z jajem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Znakomity jako przystawka na wielkanocne śniadanie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • GRUPA GłóWNA:
    - jaja ugotowane na twardo: 5 sztuk
    - groszek konserwowy: 1 puszka
    - żelatyna w proszku: 45 gramów
    - bulion warzywny: 1.7 litra
    - kwaśna śmietana: 300 gramów
    - sól,pieprz,: 0.5 łyżeczki
    - szczypiorek do dekoracji: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Auszpik z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp żelatynę do bulionu i zagotuj.Odstaw do
    stygnięcia.Jaja ugotuj na twardo. Dwa pokrój na plasterki a trzy
    pokrój w ćwiartki. Połowę groszku wsypać na dno foremki bądź
    małych foremek. rozłóż pionowo ćwiartki jaj.Zalej 3/4 ilości
    bulionu z żelatyną. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie posyp
    auszpik pozostałym groszkiem. Na wierzchu połóż plasterki jaj.
    Oddziel3-4 łyżki pozostałej żelatyny a resztą zalej auszpik i wstaw
    na 2-3 godziny do lodówki.
    Na końcu wymieszaj śmietanę z pozostałą żelatyną i zalej ostatnią
    warstwę. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować