Australijska zupa krem z bekonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pożywna i smaczna. Przepis na nią dostałam od siostry.

Składniki:

  • ● 6 porów
    ● 3 średnie cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 4 marchewki
    ● 5 dag masła
    ● 6 plastrów bekonu
    ● ziele angielskie
    ● 3 liście laurowe
    ● 8 dużych ziemniaków
    ● 3 l bulionu drobiowo-warzywnego
    ● 250 ml śmietanki 30-proc.
    ● groszek ptysiowy
    ● koperek

Australijska zupa krem z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebule i pory drobno siekamy, podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy drobno posiekane czosnek i bekon. Smażymy ok. 10 minut.
  • 2. Do cebuli dodajemy ziemniaki, marchewkę i bulion. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  • 3. Zupę zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie miksujemy na krem. Zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym i dekorujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy