Arroz con pollo – czyli ryż z kurczakiem z Peru

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję wychowanie fizyczne. Interesuję się piłką nożną, a szczególnie futbolem.Ameryki.Południowej. Bardzo lubię potrawy właśnie z tego rejonu świata.

Składniki:

  • ● 5 udek z kurczaka
    ● 1 szkl. jasnego piwa
    ● 1 szkl. ciemnego piwa
    ● czerwona papryka
    ● papryczka chili
    ● duża cebula
    ● 1 litr rosołu
    ● 2 woreczki ryżu
    ● 2 marchewki
    ● 1/2 puszki groszku
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 szkl. posiekanych liści kolendry
    ● łyżeczka kminku
    ● 2 łyżeczki pieprzu
    ● olej do smażenia
    ● łyżka ostrej mielonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Arroz con pollo – czyli ryż z kurczakiem z peru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie myjemy, zalewamy
    jasnym i ciemnym piwem
    i odstawiamy na noc.
  • Arroz con pollo – czyli ryż z kurczakiem z Peru 2. Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w cienkie plasterki.
    Cebulę i czosnek obieramy
    i drobno siekamy. Papryki myjemy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w małą
    kostkę
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej.
    Podsmażamy czosnek, wsypujemy
    kminek, pieprz, mieloną
    i świeżą paprykę. Dusimy kilkanaście
    minut, od czasu do
    czasu mieszając.
  • 4. Wsypujemy kolendrę i cebulę.
    Dusimy jeszcze kilka minut. Wlewamy rosół i dodajemy
    kurczaka wraz z piwną zalewą.
    Gotujemy na małym ogniu, aż
    ok. 250 ml płynu odparuje.
  • 5. Wsypujemy ryż i gotujemy
    ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy
    marchewkę, a gdy
    zmięknie, wkładamy groszek.
    Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować