Studiuję wychowanie fizyczne. Interesuję się piłką nożną, a szczególnie futbolem.Ameryki.Południowej. Bardzo lubię potrawy właśnie z tego rejonu świata.
Arroz con pollo – czyli ryż z kurczakiem z peru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie myjemy, zalewamy
jasnym i ciemnym piwem
i odstawiamy na noc.
2.Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę i czosnek obieramy
i drobno siekamy. Papryki myjemy,
usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w małą
kostkę
3.W garnku rozgrzewamy olej.
Podsmażamy czosnek, wsypujemy
kminek, pieprz, mieloną
i świeżą paprykę. Dusimy kilkanaście
minut, od czasu do
czasu mieszając.
4.Wsypujemy kolendrę i cebulę.
Dusimy jeszcze kilka minut. Wlewamy rosół i dodajemy
kurczaka wraz z piwną zalewą.
Gotujemy na małym ogniu, aż
ok. 250 ml płynu odparuje.
5.Wsypujemy ryż i gotujemy
ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy
marchewkę, a gdy
zmięknie, wkładamy groszek.
Mieszamy.
Komentarze