Dlaczego z jabłkami? Akurat te owoce miałam w domu. Dodatek aroni sprawił, że jabłka w trakcie pieczenia pięknie się zabarwiły. A jak tu zrobić deser jabłkowy bez cynamonu? Dlatego umieściłam go w kruszonce. W efekcie deser wyszedł, że pale lizać:).
45 min
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• 5 dużych jabłek,
• Około ¾ szklanki aroni,
• 170g mąki,
• 80 g masła,
• 70 g cukru kryształu,
• 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
• Masło do wysmarowania kokilek,
• Kilka owoców aroni do dekoracji,
• Melisa do dekoracji,
• Cukier puder do posypania
Aroniowo-jabłkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy masłem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Przekładamy do kokilek.
3.Na wierzchu wykładamy aronię.
4.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy cukier, cynamon oraz masło. Zagniatamy kruszonkę.
Gotową wykładamy na wierzch naczynek żaroodpornych i delikatnie przygniatamy.
Deserki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Komentarze