Aroniowo-jabłkowe crumble

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dlaczego z jabłkami? Akurat te owoce miałam w domu. Dodatek aroni sprawił, że jabłka w trakcie pieczenia pięknie się zabarwiły. A jak tu zrobić deser jabłkowy bez cynamonu? Dlatego umieściłam go w kruszonce. W efekcie deser wyszedł, że pale lizać:).

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 5 dużych jabłek,
    • Około ¾ szklanki aroni,
    • 170g mąki,
    • 80 g masła,
    • 70 g cukru kryształu,
    • 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
    • Masło do wysmarowania kokilek,
    • Kilka owoców aroni do dekoracji,
    • Melisa do dekoracji,
    • Cukier puder do posypania

Aroniowo-jabłkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smarowanie masłem 1. Kokilki smarujemy masłem.
  • Ułożone jabłka 2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
    Przekładamy do kokilek.
  • dodanie aroni 3. Na wierzchu wykładamy aronię.
  • Przed pieczeniam 4. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy cukier, cynamon oraz masło. Zagniatamy kruszonkę.
    Gotową wykładamy na wierzch naczynek żaroodpornych i delikatnie przygniatamy.
    Deserki pieczemy około 25 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy