Aroniówka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Zdrowa, mocna, pyszna

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - woda: 5 szklanek
    - liście wiśni: 140 sztuk
    - aronia: 1.3 kilograma
    - kwasek cytrynowy: 2 opakowania
    - cukier: 2 szklanki
    - miód pszczeli słoiczek mały: 1 sztuka
    - spirytus: 0.5 litra

Aroniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aroniówka 1. Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu.
    Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać.
  • Aroniówka 2. Przelać przez lejek do butelek, zakręcić, odstawić na kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy