Aroniowa szarlotka

0 (0 ocen)

Aronia w towarzystwie jabłek przestaje być cierpka i kwaśnawa. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe gdy mamy mało czasu, a chcemy przygotować pyszne ciasto:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto na spód:
    • 300 g mąki,
    • Łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 margaryny,
    • Łyżka kwaśnej śmietany,
    • 10 dag cukru pudru,
    • Grysik do posypania ciasta (około 1-2 łyżki)
    Kruszonka:
    • 12 dag mąki,
    • 7 dag masła,
    • 3-4 łyżki cukru kryształu
    Dodatkowo:
    • Około 1 kg jabłek,
    • Około 1 szklanki aronii (świeżej lub mrożonej)

Aroniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone owoce 1.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
    Gotowym wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i delikatnie posypujemy grysikiem.

    Na ciasto wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy aronią.
    Całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Studzimy i częstujemy się.
  • przed pieczeniem 2. Składniki kruszonki przekładamy do miski i delikatnie rozkruszamy w dłoniach by powstały „okruchy”.
    Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta.
  • 3. OWOCE:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Aronię płuczemy i osuszamy.
    Tak przygotowane owoce wykładamy na wyłożone ciasto kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy