Aronia w towarzystwie jabłek przestaje być cierpka i kwaśnawa. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe gdy mamy mało czasu, a chcemy przygotować pyszne ciasto:).
Składniki:
Blaszka 24x36cm
Ciasto na spód:
• 300 g mąki,
• Łyżeczka proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
• 0,5 margaryny,
• Łyżka kwaśnej śmietany,
• 10 dag cukru pudru,
• Grysik do posypania ciasta (około 1-2 łyżki)
Kruszonka:
• 12 dag mąki,
• 7 dag masła,
• 3-4 łyżki cukru kryształu
Dodatkowo:
• Około 1 kg jabłek,
• Około 1 szklanki aronii (świeżej lub mrożonej)
Aroniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Gotowym wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem i delikatnie posypujemy grysikiem.
Na ciasto wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy aronią.
Całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Studzimy i częstujemy się.
2.Składniki kruszonki przekładamy do miski i delikatnie rozkruszamy w dłoniach by powstały „okruchy”.
Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta.
3.OWOCE:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Aronię płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowane owoce wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
Komentarze