Aromatyczny schab czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Do pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości,
    główka czosnku,
    czosnek niedźwiedzi,
    majeranek,
    pieprz,
    sól,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Aromatyczny schab czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać, większe przekroić na pół wzdłuż.
    W schabie, na całej długości i równomiernie, zrobić ostrym nożykiem głębokie kieszonki – dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
    Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
    Podawać na gorąco lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować