Aromatyczny pasztet z selera

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pasztet jest mocno przyprawiony, wyrazisty i bardzo smakowity.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże selery korzeniowe
    2 średnie cebule
    1/2 kostki masła
    3 ząbki czosnku
    3 jajka eko
    1 szklanka płatków jaglanych
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki kolendry
    1,5 łyżeczki tymianku
    1,5 -2 łyżeczki soli
    pieprz świeżo mielony- raczej więcej niż mało

Aromatyczny pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebule podsmażyć na maśle, ostudzić, dodać do selera.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do selera.
    Dodać jajka, płatki jaglane i przyprawy.
    Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.
    Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy