Zapiekanka z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i posypać solą i pieprzem. Mocno rozgrzać olej na patelni ,smażyć na nim kawałki mięsa na średnim ogniu. Po usmażeniu odłożyć na talerzyk.
2.Pomidory umyć,osuszyć ,pokroić w grube plastry. Mozzarellę również pokroić w plasterki. Bazylię opłukać,osuszyć listki oderwać od gałązek (kilka zostawić do dekoracji)
3.Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem,ułożyć w niej mięso,pomidory i mozzarellę,między każdy składnik włożyć 1-2 listki bazylii. Całość skropić oliwą,posypać solą i pieprzem.
4.Wstawić do nagrzanego do 220stopni piekarnika i piec ok 15min.
Danie udekorować pozostałą bazylią.
Komentarze